26 noiembrie 2016

Review> Despre bocancii Scarpa, basicile din calcaie si gaurile din buzunar

 
Scarpa Zen dupa 2 ani si vre-o suta de euro
    Acest text ilustreaza o parere personala sincera (cu pansamentele inca pe calcaie) bazata pe experiente practice cu aceste tipuri de opinci alpine, menit sa ne ajute in evaluarea celui mai important articol din echipamentul unui turist -incaltarile- de care ne depind in mod direct viata si siguranta pe munte. Si calcaiele.
     
    Am citit pe Facebook cateva posturi despre basicile provocate de bocanci, intamplator era vorba despre Scarpa, in care victimele intrebau  daca este normal  sa pateasca asa ceva la niste bocanci  noi si mi-am dat seama ca m-am obisnuit ca fraierul sa patesc asa ceva si la niste bocanci vechi.
    Presimt ca si voi la fel.
   Sa facem asadar lumina in aceasta intunericita necunoscuta existentiala care colcaie perfid  intre bocancii si calcaneele noastre jilave!


   Am  in exploatare 4 modele  Scarpa diferite:

    Scarpa Summit (bocanci de iarna)
   Ii am din 2009. Vai de curu' meu cate piei mi-am luat de pe calcaie pana i-am imblanzit.
   Cred ca mai bine le ziceau Scarpa Jupuit.
   Inca ii mai folosesc si la prima tura din iarna tot imi mai iese cate o basica pe calcai.
   - Precizez ca am calcaie de otel-
  N-au luat apa niciodata iar talpa abia anul asta a inceput sa se crape pe alocuri, probabil de foame.Astept ca pielea sa faca riduri de expresie si sa moara de batranete.
   Linistiti-va, i-am trecut deja in testament sa fie donati Muzeului Torturii si vor rezista inca multi ani pe munti pentru ca NU au fost fabricati in Romania.
   Sireturi nerecomandabile sinucigasilor, se rup cand ti-e lumea mai draga.
   Tocmai am facut o tura la munte cu ei (Nov 2016) si m-am ales cu regulamentarele basici-cate una pe calcai- insa deja s-au spart si pielea s-a intarit. Acum pot purta coltarii direct peste sosete. Asadar sezonul asta am scapat.
   Consider ca abia acum,dupa 7 ani de folosire, si-au amortizat cei 200 € si pot fi eventual pensionati. Stiu ca oricum vor vota PSD, asa ca la vara imi iau linistit altii de iarna, adica niste LaSportiva.
  
    Scarpa Mustang (ghete de vara)
   Astea sunt fara indoiala cele mai bune ghete ever la capitolul aderenta si stabilitate pe stanca. La saritori, pe creste, oriunde ai nevoie sa pui varful ghetei pe o priza mica si sa stea acolo. Au talpa tare, dar bocancelul este usurel si moale, aproape porno -pentru ca uneori nici nu simti ca-l porti!
   Retineti ca sunt ghete de vara, am constatat  ca iarna chiar iti ingheata bocna picioarele si daca le folositi prin zapezi, va meritati soarta si amputarile.
  Ca de obicei sireturile s-au rupt cand motanul depresiv al vecinei a sarit de pe balconul alaturat dupa ele.
  Acum vecina are un cal.
  Nu am avut probleme la calcaie. Mi-au iesit totusi basici sub talpa, ca prea era frumos sa fabrice  astia ceva perfect si i-am inlocuit pe garantie fiindca "Goretexul" din ei era o gluma sinistra si dupa fiecare ploaie ma intorceam cu pesti acasa, desi nu fusesem la pescuit. Apoi dupa 6 luni cusaturile au inceput sa se rupa, mai precis sa se duca efectiv dracului. Cizmarii specialisti ai atelor au folosit o ata ieftina,subtire si proasta la cusaturi, care mai si putrezea.
  In continuare cauciucul de la galosare s-a crapat,rupt,desprins si finalmente si-a dat demisia de pe bocanci,si-a bagat zorzoneii in cusatura  si-a fugit cu o artista. Si inca or mai fugi, depinde cu ce erau incaltati ;)
  Felicitari pentru designul fortat al ghetelor,cu prea multe cusaturi in general de zici ca bucatile alea foarte fragmentate de piele erau  de la animale transate ferfenita cu turboreactorul, nicidecum de la tot felul de resturi si rebuturi din alte loturi,modele si retururi, dupa cum ar derapa verbal vreun carcotas.
  Acum  nu-i inteleg pe aia de la Targoviste cand l-au ciuruit  pe Ceausescu.
  Inca imi pare rau dupa aderenta si stabilitatea lor, chiar mergeau ata.
  Ce mai sunt azi 100 de
€ cu filigranul rupt, pentru cineva putred de bogat?

     Scarpa Zen> (ghete)
    Astea sunt niste obraznicaturi de  ghete micute de approach, pana sub glezna de inalte. La fel, o inventie geniala, si se gasesc foarte greu de cumparat. Geniale in sensul ca talpa de cauciuc  era aderenta pe toate pietricelile din saritorile vailor vietii, iar varful taricel facea posibila chiar si catararea primelor lungimi usurele din diverse trasee de cocotz.  Muah-muah!
   Unii spun ca erau asa de smekere ca permiteau ascensiuni fulminante si pe scara sociala, desi smekerii adevarati iau liftul si Adibas.
   Ca de obicei Scarpa a dat cu mucii in fasole si dupa cateva luni perechea mea s-a rupt (ambele ghetute) pe laterale unde se flexeaza. Zona era dintr-o piele separata de restul ghetei, un rahat sinistru de doi lei, cu aspect de pielea cocoselului. Pretul era insa european, 100 .
   I-am trimis la producator care mi-a raspuns intr-o mare rupere ca nu se inlocuiesc, s-au rupt pentru ca i-am folosit.  Suna logic. In zadar le-am zis ca s-au rupt pentru ca nu i-am folosit, nu m-au crezut.
   Nici de "aducerea la conformitate a produsului in garantie" nu s-a tinut cont, cica 3 luni garantie doar pentru inlocuire, 6 luni pentru armata in termen redus si la 9 luni parastas.
    ANPC-ul mi-a raspuns si el ca i se rupe.
    Dupa aceste raspunsuri mi s-au rupt sireturile, ceea ce mi s-a parut firesc. Asa ca mi s-a rupt si mie, si am decis sa le folosesc asa, rupte si cu alte sfori.
   Si iata ca ii mai folosesc si astazi la approach asa rupti cum sunt (ca un prezervativ vulcanizat de care nu te induri sa te desparti) avand insa intotdeauna grija ca la incaltare sa le urez in stil Zen alora de la Scarpa, care au pus pielea aia naspa la imbinare, precum si profesionistului de la reesapari care mi-a refuzat inlocuirea/repararea, suficient de multa  Pace, Liniste si Fericire incat sa fiu sigur ca sughita clinic in ruperi de diafragma. Si de prezervativ.
   Remember, Karma is a bitch,bitches!
   Nu mi-au facut basici,pentru ca acum arata mai mult a sandale cu gluga si papion.

Scarpa Summit, dupa 7 ierni inca in stare foarte buna. Zici ca nici nu-s fabricati in Romania! Pentru ca nu-s ;)
      Scarpa Barun> (bocanci de trei sezoane)
      Pe astia ii am de doi ani fix (2014-2016). Tot 100
€.      Spre deosebire de Mustang, nu stau bine cu varful pe stanci ca si precizie. E ca si cum ai avea manusi de box in loc de manusi de chirurg. Sau in loc de lubrefiant  ai folosi pudra de talc, sa scartaie. Oricum sunt bocanci de trei sezoane si e normal sa fie mai incomozi, iar folosirea lor iarna denota ca esti o saracie care pune mai mult pret pe factura la mobil decat pe propriile degete de la picioare. Totusi sunt ceva mai izolati termic astfel incat dupa o tura lunga prin ger, vreo 2-3 unghii innegrite sa iti dea de inteles ca esti tampit, fara sa iti pierzi totusi degetele. Inca.
    Dupa cumparare am facut o tura la biserica si i-am stropit cu aghiazma sa scot dracii din ei si apoi, conform unui sfat batranesc, i-am purtat vreo doua zile prin oras,in Kathmandu. Apoi am mers vreo 220 de km in trei saptamani cu ei prin Nepal si din prima zi m-am ales cu o basica imensa la un calcai.  La dracu,aghiazma era indoita cu apa.
    Dupa vreo cateva zeci de kilometri de mers mi s-a spart si basica, s-a uscat si deja seara  imi jupuiam fericit pielita respectiva fara probleme. Ca de obicei la Scarpa.
    Apoi bocancii s-au dat naibii pe brazda si s-au dovedit cei mai confortabili bocanci de trekking pe care i-am avut. Ma lafaiam in ei ca un Baron. Ii am si cu un numar mai mari, asa ca daca dau cu varful in pietre, sau in vreo dantura, nu simt nimic in unghii. Foarte important.
    In prezent bocancii sunt in stare perfecta, au rezistat doi ani foarte bine si de abia in toamna asta au inceput sa ia apa, asta ca o lauda la adresa brandului la care de regula ma alegeam cu cartofii mozoliti in sosete dupa numai 6 luni.
    Sireturi nerecomandabile sinuciderilor prin spanzurare.
    Baietii de la Salvamont Bucura mi-au marturisit ca au renuntat la Scarpa Barun dupa ce calapodul ingust le-a facut picioarele praf incat erau sa sune la Salvamont ca sa fie salvati.

    Ca si in dragoste, sunt foarte importante si sosetele pe care le folositi. Asa ca am folosit sosete din toate rasele, etniile si categoriile sociale, fara lipsuri si discriminari: lana, bumbac, poliamida, elastan. Sosete tehnice, slabe, grase, blonde, brunete, scunde, inalte si chiar siameze, de topaiam ca vrabia. Rezultatul a fost diferit,in sensul ca diferea culoarea basicilor de pe calcaie cand rupeam pielita de deasupra.
    In prezent ma mandresc cu un mont modest invelit in ciocolata la calcaiul drept si cu un mont modest imbracat in ciocolata la calcaiul stang, spre deosebire de o pasarica pe care am vazut-o cu niste umflaturi uriase la ambele calcaie, tot de la purtat Scarpa, noroc ca intr-o noapte la cort o vulpe inconstienta  i-a sutit unul dintre bocanci, asa ca a avansat pare-mi-se la niste chestii din Obor.
    Poate ati auzit intre timp si de vulpea cu bataturi de la Gura Diham.
   Umbla o vorba din popor ca le difera calapodul de la lot la lot astfel incat poti avea surpriza ca bocanci din acelasi model sa fie mai largi sau ingusti, ceea ce nu ma mira, pentru ca am banuit inca de pe bancile gradinitei conspiratia asta.
   Pana si americanii cand au falsificat Aselenizarea  in '69 topaiau suspect dintr-un motiv similar,nu?
  Eu am labe de urs in picioare si Scarpa Summit aia de iarna i-am chinuit un pic pana i-am largit sa-mi incapa bine. Pe Scarpa Barun am gasit la cineva  niste bocanci asa de ingusti ca pareau virgini in timp ce ai mei erau asa de largi  ca nu simtea nimic.
  Bocancii Scarpa or fi ei fabricati in Romania, dar aia care m-au tinut 7 ani fara probleme erau importati.
  In concluzie bocancii Scarpa au fost buni, sunt cat pe-aci sa fie misto si vor fi sublimi, ramane sa aveti si voi noroc in viata, calcaie de otel si piele de tabla.

P.S. Sper ca nu v-ati basicat prea tare.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Nou! Ti-a placut? Sau faci spume? Sustine un Print nigerian!
-----------------------------------------------------------------------------------------

8 comentarii:

- -rxndr! spunea...

Si totusi, atatea călcâie indurerate si tot va incapatanati sa mai colecționati Scarpa :)) Le-as fi făcut vânt dupa prima basica.
--proprietar de picioare late si de ghete Garmont dragontail care nu mi-au gresit nici macar la prima purtare cu nimic. :) o pereche de Scarpa am probat si erau atat de înguste ca mi se parea ca ma strâng de creier. Nici nu am mai încercat altele.

Mihai spunea...

@- -rxndr! Acum mi-am dat seama: cred ca sunt masochist..

adi spunea...

Usor supraponderal, un gras infect daca ar fi sa o parafrazez pe nevasta-mea, cu glezne in pioneze, genunchi de om batran, dar ajutat de o pereche de nemți de la Hanwag modelul Alaska GTX, am tot colindat de vreo 4 ani Romania, Grecia, Bulgaria dar si testul suprem, vreo 200 de ore adunate cred stat in apapan' la brau ( ma duc si la pescuit extrem la pastrav, stau cam juma' de zi in apa) si nu au nici pe naiba.. ăștia ar fi, nu stiu daca fac si pantofi de morți astia de la Hanwag, dar in din astia m-as ingropa, sa moara de invidie popa ala care prin 2100 m-ar dezgropa pt. pomana de 50 ani.asta e modelul.. http://www.hanwag.com/alaska-gtxr
Adi.

adi spunea...

Daca ar face si telefoane astia de la Hanwag sunt convins ca si tastatura ar fi la fel de buna ca si autocomplete-ul si auto correct-ul...
Adi, numele de indian - călcâie fine.

Anonim spunea...

eu am doua perechi de mojito. e cel mai misto pantof pe care l-am avut vreodata ever, pentru orice altceva decat mers la munte. daca e vb de chestii serioase scarpa nu e ce trebuie. dar am fost intotdeauna multumita de trezeta sau de asolo

Lucian spunea...

Singura incaltaminte de la Scarpa folosita pana acum este Trezeta (semi-gheata). O folosesc de 3 ani (15-20 iesiri pe an) si pana acum este in stare foarte buna. Recomand acest model.

Diana spunea...

Hmm, eu am cautat Scarpa Zen numar mic de mi-a venit acru asta vara. Acum parca ma bucur ca n-am gasit. Din categoria respectiva am gasit pana la urma Millet Friction; mi-am luat caterinca de ce vin la munte in adidasi, dar varfurile sunt rigide si tin bine.

Antal spunea...

Legat de lăţimea încălţărilor, respectiv a picioarelor, în ţările mai răsărite există o mărime şi pentru asta. De fapt, la fel ca pentru lungime, există chiar mai multe sisteme de măsură şi pentru lăţime. În România n-am văzut încă magazin de pantofi care să aibă măcar habar de asta. Detalii pe Wikipedia şi nu numai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...